Press "Enter" to skip to content

Grove speltrundstykker trine

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

Hva er vel en bedre start på dagen enn duften av fersk gjærbakst? I dag kan jeg friste med deilige grove speltrundstykker som smaker godt enten det er til frokost, brunsj eller lunsj. Disse rundstykkene er laget av sammalt speltmel og er å anse som grove etter brødskalaen (65%).

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

Til helgefrokosten koser vi oss ofte med hjemmebakte rundstykker, som for eksempel disse speltrundstykkene. Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes – på grunn av svakere gluten – og tåler blant annet mindre elting. Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, blant annet hevdes det at det skal ha et noe høyere innhold av mineraler og vitaminer. Godt er det, også! 

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

Jeg baker stadig mer med speltmel. Fordi jeg synes det smaker bedre. Disse deilige og myke speltrundstykkene er utrolig gode på smak og metter i tillegg godt. Den nøtteaktige smaken av ristede solsikkefrø og gresskarkjerner topper det hele. Inspirasjon til oppskriften har jeg hentet fra Leila Lindholms kokebok «a piece of cake», men har gjort min egen vri. Til 18 rundstykker trenger du omtrent:

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

Til helgefrokostene koser vi oss ofte med hjemmebakte rundstykker, og i det siste har det gått i ulike varianter av speltrundstykker. I det hele tatt går det mye speltmel for tiden. Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes på grunn av svakere gluten enn hvete og tåler blant annet mindre elting. Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, blant annet hevdes det at det skal ha et noe høyere innhold av mineraler og vitaminer. Uansett, godt er det! Til ca 18 rundstykker trenger du:

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

I dag kan jeg friste med oppskrift på rykende ferske rundstykker som jeg vet er en favoritt hos mange. Oppskriften ble publisert første gang i 2010 og den ligger faktisk på 18. plass over populære oppskrifter på bloggen i 2017! Og det er ikke det minste rart, for dette er sunne, gode og halvgrove rundstykker som like gjerne kan nytes til hverdags som i helgen. Ypperlige å fryse ned og ha i matboksen, for eksempel. Prøv dem du også!

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

SULTEN? LA MEG HJELPE DEG Å FINNE NOE GODT

Rør gjæren ut i det lunkne vannet og tilsett deretter smør, melk og salt. Ha i mesteparten av melet og kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter til den blir fin og smidig. Tilsett eventuelt resten av melet, men pass på at deigen ikke blir for fast.

Eltefrie rundstykker av spelt (FODMAP-vennlig)

Eltefrie rundstykker av spelt (FODMAP-vennlig)

Så herlig oppskrift og fantastisk side:-D har akkurat startet opp på low FODMAP diet etter 1 1/2 mareritt år med utredning:-/ er sååå taknemmelig for sider som denne der det fins gode tips og inspirasjon:-) Takk!

Få nyheter og oppskrifter rett i innboksen din!

Få nyheter og oppskrifter rett i innboksen din!

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den også rett i bollen. Ha i vannet og elt deigen sammen. Jeg bruker å la eltekroken gå på laveste hastighet i ca. 10 minutter. Så skrur jeg opp tempoet og holder kjøkkenmaskinen fysisk på plass mens den går i full fart i 2 minutter.